EKSA 3 PÅ STUDIERESA TILL ATEN 13 – 19 oktober

Mellan den 13 och 19 oktober så gjorde EKSA 3 en kombinerad studie- och avslutningsresa till Aten i Grekland. Här är deras berättelse.

Dag 1 – 13/10/17

Klassen samlades 4:30 på Landvetter. Planet till München lämnade 6:05 och landade 7:55 i München, där vi gick från en terminal till en annan. Flygplatsen var otroligt stor och fräsch, säkert tre gånger så stor som Landvetter.

 

Vårt plan från München lämnade 8:40 och landade i Aten 12.05. Flygplatsen ser fin och ren ut, men det är skillnad jämfört med både Landvetter och München. Klassen hämtar sina väskor och vi tar oss till utgången, där hela klassen står och väntar utanför dörrarna på att Cecilia och Anders ska komma tillbaks med information om hur vi skulle ta oss från flygplatsen till vårt hotell, Best Western Candia Hotel.

 

Vi märker genast att det är mycket varmare och vi njuter av den klara blå himlen och värmen. Efter cirka en halvtimme kommer Anders och Cecilia tillbaks, och vi tar oss till metron. Först köper Anders och Cecilia biljetter till oss alla, och vi går ner till perrongen och stiger på metron som anländer några minuter senare.

 

Metron ser okej ut i kvalité. Den är inte lika upprustad som den i Sverige, men den är inte heller helt sliskig. Resan till vår station, Metaxourgeio, tog cirka 45 minuter och vi märker redan här att vi ser väldigt olika ut från Grekerna. Vårt blonda hår, blåa ögon och ljusare hy var “exotiskt” för de Greker som såg oss på metron. Många stirrade.

 

När vi väl kom fram till vår station, hittar vi ut och sedan leder Anders oss till vårt hotell cirka 500 meter bort.

 

Det vi märker först är skicket på det kvarter vi går igenom. Byggnaderna är höga, som små skyskrapor, men i ett väldigt dåligt skick. Trottoaren är sprucken och ojämn. Husväggarna är klottrade på. Bilar står parkerade lite här och var utmed gatan och de ser inte heller så moderna ut. Folk stirrar när vi går förbi.

 

Hotellet ser fint ut från utsidan och alla är lättade över att äntligen ha kommit fram. Vi längtar efter att ta på oss lättare kläder för att kunna tåla hettan.

 

Det går snabbt att få rummen och vi går upp några trappor för att hitta det rum vi ska spendera veckan i. Vi bor alla på den först våningen och nära varandra. Rummet är litet och inte gjort för fyra personer. Tre vanliga och en extra säng är inklämda i det lilla rummet, vi har ingen lampa i taket, en litet badrum och en liten balkong. Vi har inte ens plats för att öppna upp våra resväskor på golvet.

 

Klassen möts i receptionen någon timma efter vi anlänt. Anders leder oss, med hjälp av en karta, till ett känt torg, Plaka. Promenaden är cirka en halvtimme, och vägen dit går inte så bra. Kvarteret vi bor i är skabbigt, sliskig och inte väl omhändertaget. Vissa byggnader är helt förfallna.

Det är vi tjejer som får den värsta upplevelsen. Många unga killar ropar på engelska efter oss, vi känner oss inte trygga. Det är jobbigt att bli stirrad och ropade på av killar som inte verkar ha någon respekt för kvinnor. Det som vi hör mest är kommentarer om vårt blonda hår och våra kroppar.

 

På vägen till Plaka går vi igenom en marknad bestående enbart av kött. Det är trångt och fullt av olika diskar med rått kött från djur. Hygienen är skrämmande dålig. Köttet ligger på de smutsiga marken, hänger från korkar i 25 graders värmen, och luften är tung. Vissa kan inte ens kolla på köttet runt omkring oss, och här hör många tjejer mer trakasserade kommentarer från äldre män. Saker som “You got a beautiful body, do you have a boyfriend?” är en av sakerna vi hör.

 

Det är också här som en av oss tjejer blir tafsade på. En man griper tag i hennes rumpa och blåser henne i nacken. Tjejen och resten av klassen är väldigt skärrade efter upplevelsen. Efter att vi äntligen lämnat köttmarknaden är många tjejer rädda och osäkra, vår känsla av säkerhet har försvunnit.

 

Vi kommer fram till Plaka, och genast märker vi en skillnad. Byggnaderna är finare, mer moderna, affärer med fina märken är utspridda och här får vi inga kommentarer av unga killar eller äldre män då vi letar efter en restaurang.

 

Restaurangen vi väljer ser fin ut, men eftersom vi är så många tar det otroligt lång tid för att få maten. Vissa väntade i 3 timmar för att få en pizza.

 

Många tjejer i klassen är ledsna och skärrade efter dagen. Vi vill bara tillbaka till hotellet, men då måste vi gå igenom samma område igen. Anders och Cecilia diskuterar det inträffade och försöker förklara kulturskillnaderna. Vi tjejer måste tänka på vad vi har på oss och killar måste blanda upp sig med tjejer när vi går på gatorna.

 

Efter att några har fått sin mat lämnar en mindre grupp elever för att återvända till hotellet. Lärarna stannar kvar på restaurangen medan den mindre gruppen tar sig hem till hotellet.

Den mindre gruppen har killar med sig, och då får vi mindre kommentarer, men de hörs fortfarande.

 

Resten av dagen vilar vi upp oss på hotellets terrass och njuter av den fantastiska utsikten. Vi kan se hela Aten och Akropolis. Många av oss går tidigt till sängs efter en tröttsam första dag.  

 

Dag 2, lördag 14/10/17

 

Under lördagen besökte vi arkeologiska museet.

Efter en omtumlande resa och många nya intryck, påbörjade vi promenaden mot museet, där vi bland annat stötte på övergivna kattungar och tjejerna blev busvisslade på. Väl inne på museet fick vi gå runt fritt för att titta på alla fantastiskt välbevarade fynd, däribland statyer, lerkrukor, svärd, och mumier. Ett otroligt stort museum med mängder av salar som fylldes av olika gamla föremål. Mycket imponerande.

Efter att ha vandrat runt i alla salar, satte sig vissa på ett café för att snabbt sluka en iskall glass i den stekande solen, medans en del valde att käka lunch.

Vi promenerade tillbaka till vårt Hotell för att på eftermiddagen spendera tiden på hotellets tak med sol och bad för att sedan tillsammans äta middag på hotellets restaurang.

Dag 3, 15/10/17

Söndagen började med att vi åt frukost på hotellet och mötte upp med vår guide, Andreas, en äldre grekisk man som pratade svenska pga att han hade bott i Sverige. Vi åkte sedan med metron till stationen ‘’Akropoli’ där vi genast möttes av en värmevåg, då detta var en väldigt varm dag.

 

Vi gick sedan in i själva utgrävnings området där Akropolisklippan tornade över oss och Andreas visade oss till en teater där han pratade om teatrarnas betydelse i antikens Grekland och även om varför grekerna valde att bygga borgen på just denna klippa.

 

Sedan började vi bestiga trapporna som skulle ta oss till toppen av klippan och Andreas visade entusiastisk alla små detaljer som man inte hade vetat om eller tänkt på utan guide. Väl på toppen av klippan lyste solen skarpt och vi hade nu en överblick av hela Aten samt Parthenon, templet som tydligt avtecknar sig mot himlen. Andreas fortsatte att visa oss runt och diskuterade ivrigt om hur grekerna erövrade världen samt bildandet av demokratin.

 

Efter detta gick vi till museet som låg några hundra meter från klippområdet där Andreas visade oss runt och berättade om alla föremål som hade hittats under utgrävningar. Museet var väldigt modernt och alla föremål var placerade så dem syntes tydligt.

Dag 4, 16/10/17

Måndagen vi med tunnelbana från Larissa Station till Akropoli station. När vi väl var framme så gick vi genom Plakas gator till den Svenska Kyrkan i Grekland, som såg underbart ut bland annat på grund av hur rent det var, vilket var en stark kontrast från våran upplevelse över området vi bodde kring, som såg både sunkigt ut och var känd i Aten bland befolkningen som “den tredje farligaste platsen i Aten”.

 

Vår guide i den svenska kyrkan och dess syfte heter Björn Kling, en pastor som har rest världen över i syfte av att lära sig mer om världen. Han berättar att svenska kyrkan finns till för att hjälpa svenskar att lättare integrera sig in i landet genom att skapa kontakter,  skapa en gemenskap till dem som vill vara med och delta i olika aktiviteter samt även firanden av högtider som inte görs i Grekland. Den svenska kyrkan ger stöd i krissituationer som involverar svenska medborgare på något sätt, såsom naturkatastrofer, terrordåd osv. Dem gör detta genom att skicka folk, resurser osv. samt för att psykologiskt stödja dem som blivit svårt påverkade av en händelse.

 

Efter svenska kyrkan kom vi till det Svenska Institutet. Vi fick en presentation som gick igenom institutets 3 huvuduppgifter, vilket var: Att erbjuda högskoleförberedande utbildning, att främja för ett samarbete och/eller ett studentutbyte mellan Sverige och Grekland och sist men inte minst att forska kring historien över antikens Grekland.

 

Vår klass fortsatte sedan till en av Greklands bästa skolor, Secondary Experimental Lyceum of Athens. Vår klass blev indelad i grupper, med tre personer i varje grupp, som skulle prata om olika frågor med studenter (som också var delade 3 och 3) från skolan som rörde EU, Sverige och Grekland. Hela situationen framstod som oplanerad eftersom varken dem eller vi hade alla gått igenom i detalj över vad det var vi skulle göra men trots de kunde vi diskutera med bra takt dem olika frågorna vi ställde varandra, bland annat tack vare att grekerna var bra på engelska. Själva skolan såg ut som fängelse och samtidigt ett lägenhetskomplex, trots att det var varken eller. Skolan hade galler överallt, som var skydd mot vandalism av människor utanför skolan.

Vi åkte efteråt tåg till ett företag med namnet Welcommon, vars uppgift var att integrera och hjälpa flyktingar som flytt till Grekland. Platsen var fylld med klotter från barn, som vår guide Demetreus berättade om. När barn som är flyktingar anländer till lokalen så handlar det dem målar om krig, död och generellt sätt otrevliga saker. Vad Demetreus var ytterst stolt över var att efter barnen spenderat tid hos dem så börjar dem istället rita saker som är relaterade till kärlek och vänskap.

 

Generellt sett var dagen mycket intressant för mig eftersom att jag lärde mig mycket som jag inte tidigare vetat och för att presentatörerna för de olika instituten var kunniga och intresserade i sitt ämne. Det sista som skulle göras på dagen var att gå till en arena där en fotbollsmatch skulle ske mellan Panathinaikos och AEL Larissa.

 

Arenan var relativt sliten i jämförelse med arenorna man ser i Sverige. Stolarna var hårda och vissa satt knappt ihop. Arenan hade en kapacitet på 16000 personer. Man fick inte ha med sig vattenflaskor in och de gjorde en säkerhetskontroll i väskor och även på kroppen. På kortsidorna satt plexiglas och nät som skydd för att inte bollen ska åka upp på läktaren men även för att inte klacken ska kunna kasta ut saker på planen.

 

Stämningen var bra men även väldigt spänd hela matchen. Arenan exploderade av glädje när Lucas Villafanéz gjorde 1-0 från straffpunkten i den 60:e minuten ca. Pana backade hem lite för mycket och bjöd in Larissa i matchen. Detta resulterade i att det blev mer aggressivt och det delades ut mycket gula kort och publiken tände till nåt rejält. Sedan blev det 2 röda kort till Panathinaikos  och publiken tände nu till rejält. Motståndarens målvakt gjorde gester mot hemmaklacken och hela publiken började bua åt honom. Stämningen blev redigt bra nu. Sedan med 2 man mindre så pressade Panathinaikos  för ett avgörande mål i slutminuterna. I den 93:e minuten så stiger självaste Oscar Hiljemark fram och drar in ett lurigt inlägg som letar sig in i bortre. 2-1! Då exploderar arenan rejält och folket skriker. Man blir nästan döv. Vilken stämning! Plexiglaset gick till och med nästan sönder.

Efter besöket på Akropolis åkte vissa tillbaka till hotellet medan andra gick till Plaka för att äta. Klassen samlades på eftermiddagen i hotellobbyn för att träffa två grekiska studenter, Kostas och Theodor, som skulle visa oss mer av staden samt prata om hur det var att studera i Grekland. Detta möte var mycket givande och trots att många var trötta verkade det som att alla hade roligt. Efter att ha vandrat runt i Plaka åkte alla till Hotellet för att äta och för att fortsätta diskutera med de grekiska pojkarna.

Dag 5, Tisdagen 17/10 – Grekland, Aegina

 

Tisdagen den 17/10 var det dags för vår tripp till ön Aegina, alla var väldigt taggade på att åka dit och få sola och bada. Vi passade även på att kolla in öns sevärdheter.

 

Vi åkte med tunnelbanan 7:40 från hotellet till Pireus. Därifrån tog vi en färja över till ön Aegina, båtresan tog ungefär en timme. Väl framme på ön så åkte vi först och tittade på den berömda kyrkan “Cathedral of Saint Nectarios”. Efter det åkte vi till det gamla templet Aphaia, utsikten var otroligt vacker. Själv tyckte jag att detta templet på Egina var finare än templet Akropolis som låg i Aten. Några i klassen åt en grekisk maträtt souvlaki, det var utsökt enligt dom som åt. Vi satt i skuggan på en uteservering och tittade ut över havet. Underbar utsikt och god mat.

 

Resten av dagen spenderade vi på en väldigt fin strand med turkost vatten. Där stötte vi på en hund som var väldigt vänlig och social, vi lekte apport och han följde efter oss vart vi än gick. Vi döpte honom till Romeo. Innan hemresan så passade vi på att köpa öns berömda pistaschnötter, vi köpte även pistasch-smör och pistasch-kräm. Väldigt gott.  

 

Vi kom hem till hotellet runt 20:00, alla gjorde sig iordning för att sedan fira en klasskompis födelsedag. Kvällen spenderades på hotellets tak, där det fanns en pool och en bar. Vi träffade en tysk klass som vi umgicks och pratade med. Dom var väldigt trevliga och pratglada. Firandet pågick fram till sent på natten. Dagen var väldigt lyckad.  

Dag 6,Onsdag 18/10-17.

På vägen till gymnasieskolan blev Anders bestulen på sin plånbok med hans och klassens pengar. Vi gick till en gymnasieskola som låg i hamnstaden Pireus och träffade en grupp elever som studerade lite blandade ämnen. Vi fick se en presentation om skolan och sedan diskutera i grupper ca 6-7 personer om allt möjligt, inte specifika frågor. De var nyfikna på vad vi studerade, våra hobbies, vädret m.m. De var fem personer som sedan visade oss ett par grekiska danser och sedan fick vi prova på själva. Det var typiska grekiska folkdanser visades och som vi fick testa.

De visade oss runt i skolan och visade deras skolgård, klassrum osv. Det var som att vara en rockstjärna på skolan eftersom att folk viskade och kollade på en och man fick mycket uppmärksamhet. De berättade att till skolan fick de redskap som t.ex. cyklar och bollar blev donerade av olika organisationer och företag. Det fanns lektioner i skolan för att kunna lära sig cykla.

 

På kvällen bjöd hotellet på pizza-bitar, pommes, chips och var sin drink, som ursäkt för att vi hade fått bo på så trånga fyra-rum. Det var trevligt. Fin solnedgång med.

Dag 7, Hemresan torsdag 19 oktober.

 

Eftersom Metron inte var öppen så tidigt på dagen fick vi hyra en Buss som tog oss till flygplatsen. Hotellet hade gjort iordning en frukost till oss 02.30 för att vi skulle kunna åka med bussen 03.00. En del somnade på vägen till flygplatsen.

Efter incheckningen som var och en fick göra själv, fick vi stå i kö till att lämna in resväskorna. Därefter gick vi till säkerhetskontrollen där allt gicks igenom. Inget vatten eller vassa föremål fick finnas i handbagaget.

Efter en viss väntan fick vi stiga på planet till München där vi gjorde samma sak som på vägen ner till Aten. Vi fick alltså byta terminal där ett tåg tog oss mellan byggnaderna.

Vi landade sedan på utsatt tid på Landvetter, vilket kändes skönt.

 

Alla var välbehållna hemma igen och Anders och Cecilia kunde andas ut!