Sök i bibliotekets katalog

Bibliotekets katalog Här kan du söka efter bibliotekets böcker. Katalogen är gemensam för Herrljunga kommuns alla bibliotek. Här kan du också reservera böcker, se dina lån och göra omlån.

Bibliotek

Välkommen till Kunskapskällans bibliotek

Vi finns direkt innanför entrén i rymliga, trevliga lokaler fyllda med faktaböcker, skönlitteratur och tidskrifter. I biblioteket finns flera trevliga läsplatser och bekväma studieplatser med möjlighet till nätanslutning för din bärbara dator.

På Kunskapskällans bibliotek kan du låna böcker, läsa tidskrifter och få hjälp med informationssökning. Du kan även kopiera och få boktips. Biblioteket har ca 10 000 böcker, dagstidningar och tidskrifter. Du får gärna låna hem böcker. Via biblioteket sker även utlån av läromedel.

I bibliotekets samlingar hittar du såväl de stora klassikerna som de senaste böckerna. Vi köper löpande in såväl faktaböcker som skönlitteratur så att elever och lärare alltid ska hitta något av det senaste på våra hyllor. Skulle det du söker inte finnas hos oss kan vi hjälpa dig att hitta det du söker utanför skolans väggar.

Här kan du få hjälp med dina sökningar och få tips om användbara länkar. Från din egen dator når du databaser som exempelvis Nationalencyklopedin, Mediearkivet och Landguiden. Dessutom guidar vi dig gärna till nätets fria resurser. Fråga bibliotekarien!

boker

Biblioteket är till för dig på kunskapskällan!

Här kan du ägna dig åt informationssökning, grupparbeten och studier. Vi erbjuder 40 studieplatser med möjlighet till koncentration och arbetsro. Målet är en lugn miljö och därför är ljudnivån låg. Du kan självklart också låna och läsa böcker och tidningar eller bara umgås i en avslappnad och lugn miljö.

Låneregler

Biblioteket är i första hand till för Kunskapskällans elever och personal. Vi använder samma lånekort som Herrljunga bibliotek.

Lånetiden är normalt fyra veckor men kan förlängas om ingen har reserverat boken.

Lånekort

För att du ska få låna böcker måste du ha ett lånekort och vara elev eller personal på Kunskapskällan.

Lånekortet du använder på Herrljunga bibliotek fungerar även på Kunskapskällan. Du behöver också en pinkod för att kunna låna själv i utlåningsdatorn, koden får du av bibliotekarien när du börjar ettan i samband med en biblioteksinformation. Om du saknar lånekort kan du få ett gratis genom bibliotekarien.

Lånekortet är en personlig värdehandling. Du är ansvarig för alla lån som registreras på kortet. Anmäl omedelbart om du tappat bort ditt lånekort.

Att låna

I biblioteket finns en dator för självutlåning. När du vill låna klickar du på ”Utlån” i vänstermenyn och loggar in med ditt lånekort eller ditt personnummer samt din pinkod. När du är klar, glöm inte att logga ut! Kontakta bibliotekarien om du behöver hjälp.

Återlämning

Lämna alltid tillbaka böckerna i bibliotekets återlämningslåda.

Kolla dina lån!

Du kan med hjälp av bibliotekskatalogen.se vilka böcker du har hemma, samt vilket datum böckerna ska återlämnas. Du kan också göra ett omlån om du behöver ha dina böcker lite längre.

Vad finns på kunskapskällans bibliotek?

Kunskapskällans bibliotek prenumererar på tidskrifter från olika ämnesområden. Det senaste numret läser du i biblioteket. Äldre nummer kan du låna med dig hem.

På Kunskapskällans bibliotek finns faktaböcker om alla upptänkliga ämnen. De flesta böcker går att låna med hem men några faktaböcker är referensböcker. Referensböckerna är märkta med röda etiketter och får inte tas från biblioteket. Referensböcker är till exempel uppslagsböcker och ordböcker. De skall finnas till hands i biblioteket hela tiden för den som behöver söka i dem.

Längst in i biblioteket finns hyllorna med skönlitteratur. Här finns romaner både på svenska och på engelska, samt danska, norska, tyska, franska, spanska och italienska. På egna hyllor finns poesi, fantasy, tecknade serier och lättlästa böcker. Fråga bibliotekarien efter ljudböcker (CD, DAISY).

Eleverna på Kunskapskällan kan använda dessa databaser:

  • NE: Nationalencyklopedins Internet-version, alltid uppdaterad med senaste nytt.
  • Landguiden: Här finner du uppgifter om alla världens länder. Landguiden produceras av Utrikespolitiska institutet. Här hittar du alltid uppdaterade uppgifter och fakta.
  • Mediearkivet: En databas med artikelmaterial från flera svenska dagstidningar och tidskrifter.

Skolans bibliotek är öppet hela skoldagen för dig som studerar på Kunskapskällan.

Välkommen till biblioteket om du behöver hjälp eller har frågor!